TKL Redmine

Obraz TKL Redmine přináší webovou aplikaci pro řízení projektů, především z oboru IT. Mezi hlavní přednosti Redmine patří možnost řídit současně vícero projektů, flexibilní řízení přístupu založené na rolích (RBAC), flexibilní systém řízení chyb, kalendář a ganttův diagram, správa dokumentů, wiki a fórum na úrovni každého jednotlivého projektu, integrace se systémy správy kódu a řízení změn (SVN, CVS, Git, Mercurial, Bazzar, …), lokalizace prostředí aplikace, podpora LDAP autentizace a mnohé další.

Úvodní veřejně přístupná stránka aplikace Redmine pro správu projektů

Po spuštění stroje s tímto obrazem nalezneme (pod IP adresou daného stroje) v prohlížeči úvodní veřejně dostupnou stránku aplikace. Vpravo nahoře nalezneme odkaz pro přihlášení, kde použijeme přihlašovací jméno admin a příslušné přihlašovací heslo. Po úspěšném přihlášení jsme přesměrováni na dashboard, ze kterého jsou již přístupné jednotlivé projekty a administrační vrstvy. Nabídka funkcí aplikace je opravdu široká a umocněná ještě navíc možností správy vícero projektů současně. Velkou výhodou je také možnost registrace ze strany uživatelů samotných.

Založení nového úkolu v rámci projektu

V rámci daného obrazu jsou k dispozici také nástroje shellinabox a webmin, které jsou popsány v kapitole, která se věnuje obrazu TKL core nebo v samostatných návodech k použití. Přestože je v rámci obrazu dostupná MySQL databáze, není v případě tohoto obrazu dostupný nástroj adminer pro její administraci.

Aplikace Redmine se nachází v umístění /var/www/redmine a zahrnuje příkladové „helloworld“ repozitáře , které se nacházejí v /srv . Nasazení se i v tomto případě provádí prostřednictvím Phusion Manager pro Apache (mod_rails), jelikož Redmine je Ruby on Rails aplikací. Obraz TurnKey Linux Redmine obsahuje všechny komponenty, které byly zmíněny výše u verze core TKL a navíc:

  • Apache – webový server , aktuálně ve verzi 2.4.10
  • Python – programovací a skriptovací jazyk, aktuálně ve verzi 3.4.2
  • Ruby – programovací a skriptovací jazyk, aktuálně ve verzi 2.1.5
  • RubyGems – manažer balíčků Ruby, aktuálně ve verzi 1.8
  • Redmine aplikaci instalovanou v /var/www/redmine a integrovanou s Apache 2 (mod_rails), MySQL
  • Postfix – emailový server, směrovaný na lokální účet
  • Moduly Webmin pro konfiguraci Apache2, MySQL, Postfix
  • MySQL – relační databáze, aktuálně ve verzi 5.5
  • Podpora SSL

Oficiální dokumentace obrazu TKL Redmine (v angličtině) je dostupná na stránkách: https://www.turnkeylinux.org/redmine .