Nástroj Adminer

Popis nástroje Adminer

Nástroj Adminer umožňuje prostřednictvím webového rozhraní provádět správu databází a představuje tak alternativu k nástroji PhpMyAdmin. Mezi databáze, respektive DBMS systémy, které lze prostřednictvím Adminer spravovat a administrovat patří zejména MySQL, PostgreSQL, SQLite, MS SQL, Oracle, atd. V případě obrazů TurnKey Linux je nicméně primárně používán pro správu databází MySQL nebo PostgreSQL, které jsou v rámci TKL obrazů předinstalovány. Lze jej nicméně použít i pro správu jiných databází. V případě, že v obrazu TKL není předinstalována databáze MySQL ani PostgreSQL, nebude v něm předinstalován ani nástroj Adminer.

Uživatelské rozhraní programu Adminer

Adminer je napsán v jazyce PHP jako jeden zdrojový skript, čímž se výrazně odlišuje od rozšířenějšího PhpMyAdmin a předčí jej zejména v rychlosti zpracování dat. Vzhledem k nekomplikovanému a intuitivnímu rozhraní se rovněž hodí jako nástroj pro uživatele, kteří se správou databází teprve začínají. Nepohrdnou jím ale ani profesionálové, kteří jej také upřednostňují před PhpMyAdmin, nejen kvůli jednoduchosti a rychlosti.

Autorem nástroje Adminer je český vývojář Jakub Vrána. Program je k dispozici zdarma pro komerční nebo nekomerční použití (licence Apache nebo GPL 2). K dispozici je řada lokalizací, samozřejmě včetně češtiny. Pro Adminer je k dispozici množství alternativních vzhledů i rozšíření. Dokumentace k nástroji Adminer je k dispozici na:

Použití nástroje Adminer

1. Do adresního řádku webového prohlížeče zadáme adresu našeho serveru ve tvaru: https://IP.adresa.našeho.serveru:12322 (je nutné použít https, protože Adminer používá protokol SSL; IP.adresu.našeho.serveru nahradíme skutečnou adresou serveru; port 12322 je port, na kterém poslouchá Adminer)

2. Komunikace je šifrována prostřednictvím vlastního certifikátu serveru, proto zvolíme možnost „Rozšířené“

3. A dále zvolíme nabídku „Přidat výjimku“

4. Po kliknutí na „Schválit bezpečnostní výjimku“ se zobrazí přihlašovací dialog nástroje Adminer

5. Zadáme uživatelské jméno a heslo a stiskneme „Přihlásit se“ – pokud jsme zadali správné údaje, systém nás přihlásí a zobrazí úvodní obrazovku nástroje Adminer

6. Na výběr máme ze základních operací správy databází

Detail databáze wordpress